Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is vergelijkbaar met een centrale verwarming voor de ganse stad in plaats van voor een enkel gebouw. Het is een ondergrondse circulatieleiding die warmte van een warmtebron naar de afnemers brengt, zowel voor ruimteverwarming als voor sanitair warm water.
De warmtebron kan een warmtecentrale of stookplaats zijn maar ook een bedrijf met veel restwarmte. Met de Europese klimaatdoelstellingen in zicht, streven we er natuurlijk naar om de warmtebron zo duurzaam mogelijk in te vullen. Ook hernieuwbare bronnen zoals warmtepompen, zonnecollectoren en biomassa kunnen aangesloten worden op een warmtenet en de nodige warmte leveren.
De afnemers zijn woningen, bedrijven, flatgebouwen, scholen, ziekenhuizen, winkelcentra etc. Zo kunnen hele steden aangesloten worden voor ruimteverwarming én sanitair warm water.
In Eeklo is de restwarmte van de afvalenergiecentrale IVM meer dan voldoende om alle gebouwen op het grondgebied van de stad te verwarmen. Door nuttig gebruik te maken van die restwarmte kunnen we alle gasketels en stookolieketels in de stad vervangen door een warmtewisselaar aangesloten op een stadsbreed warmtenet. Doe jij mee?
Vragen?
Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen of neem contact op met info@warmteneteeklo.be.
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf in voor de nieuwsbrief via onderstaande knop.