Veelgestelde vragen
Wat is een warmtenet?
Het systeem van een warmtenet is vergelijkbaar met een centrale verwarming, maar dan op niveau van de hele stad. Het is een ondergrondse circulatieleiding die warmte van een warmtebron naar de afnemers brengt, zowel voor verwarming als voor sanitair warm water.
De warmtebron kan een warmtecentrale zijn of een bedrijf met veel restwarmte. Ook hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zonnecollectoren en warmtepompen kunnen aangesloten worden en de nodige warmte leveren aan het net.
De afnemers zijn woningen, bedrijven, appartementen, scholen, ziekenhuizen, etc. Zo kunnen hele steden aangesloten worden aangesloten voor verwarming én warm water.
Levert een warmtenet ook warm water?
Ja, een warmtenet voorziet de klanten van verwarming en warm water.
Waar bestaan er al warmtenetten?
Er bestaan in heel de wereld meer dan 500.000 km aan warmtenetten. In de nabijheid van Eeklo zijn er warmtenetten in Gent, Brugge en Roeselare. In Oostende krijgt het eerste coöperatieve warmtenet van België vorm.
Bij onze noorderburen zijn warmtenetten al veel langer populair, vooral in Denemarken, Duitsland en Nederland.
Worden er nog nieuwe gasnetten aangelegd in Eeklo?
Bij nieuwe verkavelingen wordt er in samenspraak met de ontwikkelaar en de stad Eeklo geanalyseerd of de aanleg van een gasnet nog zin heeft. De netbeheerders hebben niet langer de wettelijke verplichting om overal een gasnet aan te leggen
Hoe wordt het verbruik gemeten?
Het verbruik wordt gemeten door middel van individuele warmtetellers (caloriemeters). Je krijgt een afrekening voor de verbruikte warmte, net zoals dat gebeurt voor je elektriciteits- of gasverbruik. Caloriemeters zijn geijkt en voldoen aan de geldende wettelijke bepalingen.
Waar haalt het warmtenet van Eeklo warmte vandaan?
Het warmtenet in Eeklo zal maximaal gebruik maken van de restwarmte van de afvalenergiecentrale in Balgerhoeke. Die gaat nu verloren. Op termijn moet de warmtevoorziening van het warmtenet voor 100% uit hernieuwbare bronnen bestaan zoals biomassa, zonnecollectoren en warmtepompen.
Is een warmtenet betrouwbaar? Kan ik nog verwarmen als het defect is?
De ontwikkelaars en uitbaters van het warmtenet, Veolia en Ecopower, zijn verplicht om steeds voldoende back-up capaciteit te hebben. Dat wil zeggen dat er steeds warmteproductiecapaciteit stand-by staat, die wordt ingezet als er bijvoorbeeld onderhoud wordt uitgevoerd aan de verbrandingsoven. Er zal dus altijd warmte ter beschikking zijn voor het warmtenet. Daarenboven beschikt de verbrandingsoven over twee verschillende productielijnen waardoor het risico al bij de bron gespreid is.
Bij wie kan ik terecht met vragen?
Wie vragen heeft kan contact opnemen met info@warmteneteeklo.be. Afhankelijk van de aard van je vraag zal je een antwoord krijgen van de stad Eeklo, Ecopower of Veolia.
Wat moet er veranderen bij mij thuis als ik wil aansluiten op het warmtenet?
Voor wie op dit moment centrale verwarming heeft en straks aansluit op net warmtenet, verandert er weinig. Enkel de warmtebron verandert: het warmtenet neemt de plaats in van uw stookolieketel, aardgasketel of boiler.
Er wordt een afgiftestation geplaatst bij je thuis (ongeveer 75 x 45 x 35 cm) in de buurt van je huidige verwarmingstoestel. Verder blijft alles bij het oude: je radiatoren en kranen blijven dezelfde en ook je thermostaat kan je gewoon blijven gebruiken.
Moet ik speciale radiatoren of kranen aankopen?
Nee, je huidige radiatoren en kranen werken prima in combinatie met het warmtenet. Enkel je stookolieketel, aardgasketel of gasboiler wordt vervangen door een afgiftestation dat de warmte van het warmtenet in jouw centrale verwarming injecteert.
Kan ik een gewone thermostaat gebruiken?
Ja.
Kan ik een ‘slimme’ thermostaat gebruiken (type Nest)?
Ja.
Hoe regel ik mijn verwarming in huis?
Door middel van je huidige thermostaat. In het dagelijkse gebruik van je verwarming en warm water verandert er niets.
Kan ik twee thermostaten hangen in huis?
Ja, dat kan.
Welke installatie moet ik plaatsen in mijn huis?
In de buurt van je huidige stooktoestel wordt een afgiftestation geplaatst. Dat is ongeveer 75 x 45 x 35 cm groot. Dat afgiftestation injecteert het warme water in je huidige cv-installatie en voert ook het koude water weer af. Aan de volledige infrastructuur ná het afgiftestation (buizen, radiatoren, kranen, …) verandert er niets.
Wat als mijn installatie defect is?
Op elk afgiftestation staat een telefoonnummer. Je kunt bellen naar het nummer als er een defect is. Een technieker komt ter plaatse het toestel herstellen of indien nodig vervangen.
Andere vragen?
Neem contact op met info@warmteneteeklo.be.
Blijf je graag op de hoogte?
Schrijf in voor de nieuwsbrief via onderstaande knop.